Overslaan en naar de inhoud gaan
De Born Bennekom

De Born Bennekom

De Born in Bennekom, een monumentaal pand met een rijke geschiedenis, ondergaat een grondige verduurzaming en onderhoudsinspanning. Dit iconische gebouw, doordrenkt van betekenis als veilige haven voor vrouwelijke leden van de SDAP, krijgt een nieuwe impuls door een zorgvuldige aanpak van verduurzaming en onderhoud.

Het behoud van de historische pracht van De Born staat centraal in dit proces. Het pand wordt met respect voor zijn erfgoed en architecturale waarde onderhouden, met speciale aandacht voor duurzame maatregelen. Een zorgvuldige balans wordt gezocht tussen het bewaren van het monumentale karakter en het implementeren van moderne, milieuvriendelijke technieken.

Deze inspanningen zijn een eerbetoon aan het verleden van De Born en zorgen ervoor dat het gebouw, gekoesterd om zijn historische betekenis, een duurzame toekomst tegemoet gaat.

 

Geschiedenis Born 

Het was tijdens de officiële opening op 22 juli 1933. Mathilde Wibaut gaf toen in haar toespraak aan dat De Born ‘een huis der vrouwen zal zijn’. En ze kreeg gelijk. Tienduizenden vrouwen hebben de afgelopen jaren de tocht ondernomen naar deze unieke locatie, in de bossen bij Bennekom. De Born, een veilige haven voor vrouwelijke leden van de SDAP. De meesten waren arm, hun bestaan was zwaar, met bitter weinig ruimte voor henzelf. Eenmaal gearriveerd verbaasden de vrouwen zich er vaak over dat ze ‘zomaar een paar dagen man en kinderen hadden kunnen achterlaten, voor iets dat alleen van hen was’. Een cursus op De Born.

Natuurlijk was het geen toeval dat Liesbeth Ribbius Peletier en Lien Meyboom-Broersma op een mistige zondagmiddag een doodlopende zandweg inreden en zo de plek ontdekten waar nu De Born staat: het viel de vrouwen toe! Een open plek op een heuvel, midden in de prachtige bossen. Een paar weken later, op 18 mei 1931 werd het terrein al gekocht van de heer Koker.

Het ontwerp voor De Born werd gemaakt door P. Vorkink architect BNA te Amsterdam. De bestektekeningen dateren van juni/juli 1932. Het gebouw is uitgevoerd in 1933 en is zeer zorgvuldig gedetailleerd. Het is te rangschikken onder de bouwstijl van de Amsterdamse School, hoewel er ook invloeden zijn van de Nieuwe Zakelijkheid.

Het huis, de inrichting en de tuin waren klaar, toen op 22 juli 1933 De Born officieel werd geopend met een feestelijke maar sobere bijeenkomst. De Born heeft in het verleden laten zien dat ze het vermogen had om zich aan te passen aan de maatschappelijke trends, zonder haar eigenheid te verliezen. Dat maakt haar tot een levend instituut.